tisdag 1 december 2015

industriella revolutionen: Konsekvenser

Industriella revolutionen: Konsekvenser


Jag har tidigare berättat vad som utlöste den industriella revolutionen. Men vad var då följderna eller konsekvenserna. Man brukar prata om urbanisering när man pratar om konsekvenserna. Vad var då det? Jo när en stor del flyttade in till stan pågrund av arbetskraften så blev det väldigt trångt.  Många människor fick bo i ett och samma hus och dessutom dela rum. Tänk att en familj kunde innehålla 5-7 personer. Det är inte bara det att de levde trångt, husen var dessutom väldigt dåligt isolerade som gjorde att sjuksommar hade lätt för att spridas bland befolkningen. Det var också väldigt ont om medicin och medicinen var inte lika bra som den vi har idag. Så sjukdammarna kunde även tillslut innebära döden för många människor. En annan följd är fattigrommen. En väldigt stor del av folket levde väldigt fattigt. För många om ett bra liv i staden inget annat än en mardröm. Jobben räckte inte heller för alla nyinflyttade och många människor tvingades leva på svältgränsen. Om det var så att man lyckades få ett arbeta så var det inte så att det var inte så att man fick mycket kapital utan man arbetade på väldigt dåliga arbetsvillkor. Man blev t.ex tvungen att arbeta från tidig morgon till sen kväll, så alla arbetstimmar låg mellan 12-14 timmar. Man fick inte heller klaga på arbetsvillkoren. Om man gjorde det så var det hög sannolikhet att man förlorade jobbet och någon annan fick det istället. Det stod nämligen flera tusen andra på kö för att då jobb. Arbetena var väldigt smutsiga tunga och jobbiga och luften var väldigt dålig. Sjuksommar här spreds också väldigt lätt som ledde till fler dödsfall. En väldigt vanlig sjukdom var t.ex tuberkulos. Det var inte heller ovanligt med barnarbete. Väldigt många barn blev tvungna att arbeta och de kunde också utföra arbeten som de äldre inte kunde, t.ex att krypa genom små gångar eller skruva fast små saker. Man utnyttjade också barnen på så sätt att barnen inte behövde ha så mycket i lön så för arbetsgivarna var det perfekt att anställa barn. 

Men det har inte alltid varit så dåligt i samhället utan efter en tid växte kampen om bättre arbetsvillkor fram. Man bildade t.ex fackföreningar inom olika områden. Med detta menas att om alla gick ihop och demonstrerade om bättre arbetsvillkor så skulle de va en större chans att arbetsgivaren lyssnade på folket. På vissa arbetsplatser hotade man att strejka om man inte fick det bättre. Detta hjälpte en liten del. Men inte på lång sikt. Ett exempel på förbättring är kvinnors och barns arbetstider begränsades till 10 timmar per dag. Som man märker är detta är skillnaden inte så stor och arbetstiden för barn är alldeles för lång. Idag i Sverige är t.ex barnarbete inte ens laglig, så 10 timmar kan låta som tortyr. 


Vi har fortfarande många positiva konsekvenser av den industriella revolutionen. Vi kan utgå från de olika uppfinningarna som uppkom. Tack vare lokomotivet och ångfartyget. transportmöjligheterna blev bättre och effektivare och kommunikationen mellan människorna ökade. Den första bilen uppfanns också av uppfinnaren Henry Ford 1996. Lite senare 1875 uppfann italienaren Antonio Meucci den första telefonen som sedan Alexander  Graham  Bell tog patent på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar