måndag 27 april 2015

Celler, bakterier och virus

Allt som har har liv är uppbyggt av celler. De är också det den minsta delen av ett liv. För att du ska veta om ett föremål innehåller celler behöver du endast ta reda på om det har något liv. Celler kan vara i olika former och ser olika ut beroende på vad för sorts liv det är. T.e.x djur består av djurceller och växter består av växtceller. Bara människoceller innehåller ca 100 000 miljarder celler. Det finns vissa djur som endast består av en cell. Man kallar de för encelliga djur. Ett exempel är amöban som består av en enda cell och måste kunna klara allt själv, Försvara sig, skaffa näring och föröka sig. Amöbor förökar sig genom att växa upp och sedan dela på sig och bli  två och sedan fler och fler.På bilden nedan kan ni se hur en amöba ser ut.












Djurceller består ytterst av ett cellmembran som håller ihop cellen och skyddar saker från att komma in eller ut från den. Inne i djurcellen finns det en cellkärna som innehåller gener och som består av ämnet dna (deoxyribonucleic acid). Såhär ser en djurcell ut. 














Växtceller skiljer sig från djurceller då de ytterst har en cellväg som ger cellen en mer kantig form. Den har precis som djurcellen ett cellmembran och en cellkärna. En annan skillnad är att växtcellen också består av klorofyllkorn som är ett grönt ämne som kallas för klorofyll. Klorofyllet funkar som så att det får ljusenergi från solljus och ger på så sätt energi till växten. En djurcell kan inte inte producera energi själv utan får den från andra djur. 













En svampcell skiljer sig från både djur och växtcellen då den har egenskaper från båda cellerna. Den har ett cellmembran och cellkärna precis som djur cellen men har också en cellvägg som växtcellen, den saknar dock klororfyllkorn. Eftersom att svampcellen har egenskaper från både djur och växtcellen kan man säga att den varken är ett djur eller en växt. 
















Bakterier
Bakterier är små encelliga organismer som finns nästan överallt. De består av endast en cell som har en cellvägg och cellmembran men inte en cellkärna, utan deras DNA ligger utspritt i cellen alltså skiljer sig bakteriens cell från svamp, djur och växtcellen. Det finns vissa bakterier som är blågröna och innehåller klorofyll, alltså kan de få sin energi från solljus. 












Bakterier är mycket mindre än celler och de förökar sig precis som vissa andra encelliga organismer genom att vid dela på sig. Om bakterierna trivs då de har lagom värme och gott om mat kan de dela på sig snabbare. De kan fördubblas flera gånger under en timme och bara efter en dag kan de bli flera miljoner. Därför är det viktigt att tänka på hygien. Bakterier kan också se olika ut och ha olika uppgifter. T.e.x Kockoer är bakterier som ser ut som små bollar. De kan ge sjukdomarna Halsfluss, lugninflammation eller karies. Det finns också baciller som kan orsaka kikhosta eller stelkramp. I människokroppen finns det massor av bakterier som tillsammans väger ca 2 kg och de flesta är bra bakterier som t.e.x kan ge vitaminer. Sedan finns det också giftiga bakterier som bär på sjukdomar. Dessa bakterier sprids snabbt i smuts och svett, därför tvättar man händer t.ex innan man lagar mat, alltså för att inte sprida de i onödan och minska risken för att göra andra sjuka. Om man låter mat vara för länge kan det surna eller ruttna. Detta beror på att bakterierna förökar sig i maten. Det finns olika knep för att hålla maten ätbar utan att det ska komma bakterier. Man kan t.e.x kyla livsmedel eftersom att bakterier inte trivs i kyla och slutar fungera, men dör inte. Bakterier dör vid 100°, alltså när man kokar eller steker livsmedel. 
När man blir smittad av giftiga bakterier så kan immunförsvaret i kroppen bekämpa de med sitt eget försvar, i annat fall kan man ta penicillin som är en medicin mot detta. Många rekommendera inte att man ska ta penicillin allt för ofta eftersom att bakterien efter ett tag kan utvecklas och kunna hantera penicillinet.
Virus
Virus lever i kroppen och innehåller ej celler, alltså är de inte organismer och har inget liv. De består endast av ett skal med DNA inuti. Virus är beroende av celler och fäster sig i cellen för att tömma Sit DNA i den. Cellen luras då och skapar nya virus partiklar. Efter det spräcks cellen och nya virus skapas. Virus är mycket mindre än bakterier och syns endast med ett så kallat elektromikroskåp. Man kan ej ta penicillin mot virus utan måste låta immunförsvaret sköta det. Ett vanligt virus är en vanlig förkylning som ej går att bota. 




Såhär ser det ut när det skapas nytt virus.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar