tisdag 2 juni 2015

Hkk: Matvanor

Religoner: Matvanor


Judendom:
De regler som finns kring maten kallas för kashrut. Judarna brukar oftast äta karp till högtider. Karp  är en sötvattenslevande karpfisk som har sitt ursprung från Asien. Detta är en gammal tradition från Östeuropa. Om man är en trogen jude så äter man bara enligt Kosher. Det är en matregel som man måste följa som jude. Kosher innebär b.la att man inte får  äta fläskkött, kattkött, skaldjur o.s.v man får inte heller blanda kött med mjölk eller mjölk med något som kommer från ett levande djur. Köttet ska också serveras på specielle tallrikar. Själva slakten av djuret ska utföras av en godkänd slaktare så kallad rabbin enligt judarna och Kosher regeln 

Kristendom: 
Kristna folket har egentligen inga särskilda matregler. Men de få som finns tros vara när Jesus upphävde många  regler som judarna hade i gamla testamentet, bland annat förbud mot viss mat. Många ortodoxa kristna avstår från matfett, vin och ibland även kött 20 dagar före jul och 40 dagar före påsk. De fastar också på onsdagar (Jesus greps och dömdes på en onsdag) och fredagar (den dagen Jesus dog - långfredagen).


Islam:
Alla livsmedel som muslimerna äter måste vara enligt halalregeln. Halal är det som är tillåtet att äta inom Islam och är motsatsen till haram, alltså det som är förbjudet att äta. För att djurets kött ska vara halal måste slakteriet följas av en föreskriven metod, alltså  en speciell rituell då slakteriet måste genomföras av en professionell muslimsk slaktare och inte någon från en annan religion. Under ritualen läser man ur den heliga boken koranen och dödar djuret under guds namn. Djuret ska också dödas på ett speciellt sätt. Det får inte strypas, kvävas eller bli slagen. Då blir det istället haram (förbjudet). En annan sak som är haram är griskött. En religiös muslim får inte äta griskött eftersom att det är en av guds lagar. Det finns ingen tydlig anledning till att muslimer inte får äta griskött men enligt koranen så anser gud att det är orent kött. Islam har också under högtiden ramadan strikta regler angående mat och dryck. Man får t.e.x inte äta eller dricka under 29 till 30 dagar från soluppgång till solnedgång. Detta kallas fastan. När fastan är över brukar man fira med god traditionell mat.

Hinduism: 
Hinduer äter normalt inte kött eftersom de har stor respekt för allt levande. Inom hinduismen anser man även att allt levande har en själ därför är många vegetarianer även om vissa äter både ägg, fisk och kött. Eftersom kon är helig och symboliserar liv och rikedom äter de inte nötkött och kons mjölk anses vara väldigt nyttig och ren. en typisk hinduisk rätt är välkryddade vegetariska rätter som serveras med yoghurt och flata brödkakor eller ris Inom hinduismen är alkohol inte heller tillåtet. Många hinduer är också förtjusta i sötsaker som t.e.x  kakor och godis. Kakorna görs av mjölk, ost, nötter, kokosnötter och socker. En klassisk kaka som hinduerna brakar äta är Badam Burfi som smakar mandel. 

Buddhism: 
buddhistiska och hinduiska matregler är väldigt lika. Eftersom att ett av buddhisterna levnadsregler är att inte döda får man då inte heller inte döda djur och många buddhister gillar inte heller iden om  döda djur. Buddha förespråkade om att varje människa ska följa sitt eget förnuft och samvete därmed också valen inom mat och dryck. Precis som hinduerna tycker buddhisterna mycket om kryddig och stark mat. Buddhister och hinduismen är faktiskt det folkslag som kan äta starkast mat i hela världen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar