tisdag 19 april 2016

Sinneslag

 Sinnelagsetik

2. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
 För: Det kan vara så att jag i inlägget beskriver hur kränkt personen känner sig och hur dåligt kompisen mår. Det få många att tänka till och ta mitt parti. Även de som kränkt personen kan känna dåligt samvete och förhoppningsvis sluta med det. Kompisen själv kan också känna en lättnad. Hen själv kanske inte vågar skriva ut det som har hänt då kan det ibland vara skönt att en kompis skriver det eller meddelar det på något sätt. Det kan också kännas bättre att det är just en kompis och inte en föräldrar eftersom att man har mer gemensamt med en kompis och de kan förstå varandra bättre på något sätt. Det är inte så föräldrarna eller läraren inte förstår hur du känner dig, men eftersom att de är äldre och inte riktgt tänker på samma sätt som du gör så kan det ändå vara skönare att en kompis skriver det. 
Emot: Det kan också vara så att inlägget blir totalt misslyckat. Min kompis kanske inte vill att någon ska skriva om att hen blivit kränkt. Om jag då skulle skrivit ett inlägg kan personen bli väldigt utskämd och kanske inte vågar gå till skolan längre. Det kan också förstöra vår vänskap. Om personen inte bett mig att skriva inlägget kan hen bli sur på mig och inte prata med mig längre. Det handlar inte bara om vänskap. Personen kan också vilja hålla det privat eller så vill hen själv skriva inlägget.


4. Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
Det är stor skillnad mellan dessa tre påståenden. Om vi börjar med påståendet att ha ansvar så kan det t.ex vara så att jag och mina kompisar ska gå ut och spela fotboll och bollen är min. Då är det jag som har har ansvar för bollen är min. Om jag slarvar med bollen och den försvinner så är det jag som ansvarig eftersom att det är min boll. 
Om vi kollar på påståendet att ta ansvar så är det lite skillnad. Om man tar ansvar så är det mer att ta ansvar frivilligt. Om vi tar samma exempel om fotbollen så går det att tolka det lite enklare. Vi säger att jag och mina kompisar ska gå ut och spela fotboll och bollen inte är någons utan vi har fått den av en lärare så kan det vara så att ingen vill ansvara för om bollen försvinner. Då kan jag bestämma mig frivilligt att ta ansvar för bollen. Så om bollen skulle försvinna så skulle försvinna så har den försvunnit i mitt ansvar. 
Det sista påståendet är att ansvar. Om man får ansvar så har man inte och tar inte ansvar frivilligt utan får det från någon annan. Vi tar samma exempel med fotbollsmatchen. Om vi ska gå ut och spela fotboll och jag har fått låna bollen från min lärare så har hen gett mig ansvaret. eftersom att läraren inte gett bollen till någon annan utan just mig så litar hen förmodligen på att jag ska ta ansvar för bollen. Som sagt så är bollen inte min egen alltså kan jag inte ha haft ansvar för den från början. Och jag har inte heller frivilligt tagit ansvar för den utan jag har fått det från någon annan. Egentligen passar även påståendet att ha ansvar in på att få ansvar, för att om jag har fått ansvar för bollen från någon annan så har jag även ansvar för den.


5. Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.
Jag ska ge exempel på hur två filosofer och två religioner ser samband mellan frihet och ansvar. De två filosoferna är Jean-Paul Sartre och Claudia Card och religionerna är Islam och Judendomen.
Jean-Paul Sartre: Tänkte som så att alla människor föds som fria och att vi är dömda till att vara fria. Han menade att vi alla skulle ansvara för våra egna handlingar eftersom att vi är fria. Det ända vi inte får välja är att födas. Alla människor föds vare sig de vill eller inte. Han har också skrivit ett citat som lyder såhär. 
”Människan är dömd till frihet. Dömd – eftersom hon inte har skapat sig själv – men ändå fri. När hon en gång har kastats ut i världen, är hon ansvarig för allt hon gör”
Claudia Card: Menar att ansvar visas genom skulder eller handlingar. Vi människor känner ibland skuldkänslor. Det visar att vi har tagit ansvar för en handling. Att ta ansvar måste inte alltid betyda vi lyckas med det, det kan också vara så att vi inte lyckas så bra med ansvaret, men vi har fortfarande tagit ansvaret. 
Claudia har också undersökt vad som händer med ansvar i extrema situationer som t.ex våld folkmord och andra brott mot mänskligheten. De som har utfört brottet är de människor som ska känna allt ansvar och eftersom att det är de som har utfört brottet ska erkänna sin skuld till de som har blivit drabbade. Om de drabbade inte förstår varför varför det har hänt så kan de få det svårare att gå vidare med sina liv. Så om människorna som som har utfört brottet erkänner sin skuld blir det lättare för alla att leva. Trots allt ansvar så har man hela tiden haft friheten till att dessa handlingar. 

Islam: Muslimerna använder oftast uttrycket ”Inshallah” som betyder om gud vill. Ordet avslutats oftast efter ett avtal eller ett köpekontrakt. Med detta uttrycket eller bönen menar man att gud har all makt över världen och människorna, detta står också i den heliga koranen. Trots att gud har full makt över allt och alla har han gett människan full frihet att välja handlingar mellan gott och ont. Gud själv föredrar att man alltid gör det goda valet men djävulen och alltid locka människor till onda handlingar och val. Med friheten som gud har gett följer också eget ansvar med. Allt man gör och ansvarar för är antingen som gud vill eller inte. Eftersom att man kan lockas av djävulen till att göra onda handlingar kan gud förlåta människan. Gud är förstående enligt muslimsk tron och alltså kan han förlåta människan.  

Judendomen: Har en ganska liknande uppfattning om människans ansvar som islam. Alla människor föds goda och har fått guds möjligheter till att göra goda handlingar. Människan har också ett ansvar att försöka vara god, det är okej att göra fel, men så länge

7.De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
AA som betyder Anonyma Alkoholister är en organisation som bildades år 1935 av Bill W och Robert S som båda var alkoholmissbrukare. Båda inspirerades av varandra att sluta med missbruket och när de träffade andra människor med samma problem bestämde de sig för att göra gruppen AA. Gruppen finns än idag och idag över två miljoner medlemmar i 110 länder.  För att gå med i gruppen har de endast ett krav. Att man har som önskan att sluta dricka. AA tänker inte som man gjorde förr, alltså att missbrukarna själva valt det livet och att de får skylla sig själva. AA håller med de flesta människorna om att alkoholismen är en sjukdomen och kan drabba vem som helst, men det har också med ärftliga själ att göra. Om föräldrarna haft problem med alkoholen är det inte ovanligt att barnen också drabbas. Trots allt detta tycker AA fortfarande att det är den påverkades ansvar att sluta dricka. 



8. Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar.

Om du ska köpa en vara från en affär så är det viktigt att om den skadar miljön, människor eller djur.  Och för att veta vart varan kommer ifrån och hur den påverkar miljön är det företaget som tillverkar varan och inte affären som köper den som har koll på det. Affärens uppgift är endast att köpa varan som får de att tjäna mest pengar. Det är iallafall vad jag tror. Jag tror inte att affären bryr sig så mycket om hur miljövänlig varan är utan mer hur mycket pengar den ger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar